Drobečková navigace

Úvod > Blog > „Work-life balance“ – 4 nohy židle

„Work-life balance“ – 4 nohy židle



Datum konání:
2.6.2020

Ve svém předchozím článku se část komentujících ptala, jak řeším work-life balance. Jak jsem už prve psal, tak i židle stojí na 4 nohou a podobně přistupuji i já ke svému životu. Nechci, aby můj život stál na jedné noze, která když se zlomí, tak spadnu na zem. Princip 4-nohé židle je v tom, že když se jedna noha zlomí, tak i na třech dokážu stále „sedět“. A to je to rozhraní, které mě dělí od vyhoření nebo psychického kolapsu. Mé 4 nohy jsou rodina, práce, víra a koníčky. Proč považuju tyhle 4 nohy pro sebe za klíčové?

1.      Noha – rodina

Rodinu považuji za to nejcennější, co mám. I když je to někdy těžké, mám pravidla, přes která „nejede vlak“. Jedním z nich jsou neděle. Ctím dodržování neděle jako dne, který je určen pouze pro rodinu. Nedovolte, aby Vás v neděli vyrušila práce. Jeďte za rodiči, buďte celý den s dětmi, naplánujte společný výlet. Je to velmi kvalitně investovaný čas, který se Vám bude vracet po celý život ve formě spokojenější rodiny.

2.      Noha – práce

Podstatnou část života trávíme v práci a proto chci, abych měl:

  • Skvělé kolegy, se kterými mě bude bavit se vídat.
  • Pracovní náplň, která mi bude dávat smysl a mě osobně bude posouvat a rozvíjet na mé kariérní cestě. 
  • Peníze, se kterými budu spokojen.

Jakmile nebude splněna dlouhodobě jedna z těchto věcí, člověk začne přemýšlet o změně. Co velmi doporučuji je udělat si tzv. „osu života“, kde si sesumírujete, kým jste, co vás formovalo a kam kráčíte. Earl Nightingale už v roce 1956 natočil světově proslulou audio nahrávku Nejneobyčejnější tajemství, kde říká, že loď, která vypluje na širé moře zamíří do cílového přístavu pouze v případě, že si to naplánuje. Ale loď, která pluje po moři bezcílně pravděpodobně časem ztroskotá a do přístavu nikdy nedopluje. Dělejte takovou práci, která vás dovede do cíle, protože život je krátký.

3.      Noha – víra

Jsem křesťan, což se v rámci ateistického Česka a módního přílivu východního duchovního učení moc nenosí. „Je ale možné, že by křesťanství přežilo 2000 let, kdyby na „tom“ něco nebylo?“ ptám se občas přátel, když na toto téma svedeme řeč.

V té nejintimnější rovině je pro mě víra vztah s Bohem, kterému bezmezně důvěřuji a na kterého spoléhám. Víra je pro mě smysl a cíl života. A i když současná církev prochází těžkým obdobím, jsem extrémně rád za papeže Františka a našeho plzeňského biskupa Tomáše Holuba, jejichž názory jsou pro mě tak trochu kompasem. I když člověk třeba není věřící, doporučuji knihu Biskup na snowboardu, kterou formou rozhovoru dali dohromady právě plzeňský biskup Tomáš Holub a Martin Veselovský.

4.      Noha – koníčky

Tvoří pro mě nezastupitelnou roli při relaxaci. Ať už je to pro mě osobně hudba, fotbal nebo studium historie. Jsou to pro mě činnosti, u kterých „vypnu myšlenky“ na práci, rodinné starosti a dokážu se plně oddat jen té dané činnosti. Poté se cítím odpočatý a lépe připravený na pracovní nebo rodinné výzvy ????

A jak si na to vše udělat čas? Stejně, jako si dělám čas na obchodní jednání s klientem. Jednoduše si to naplánuji do diáře a nenechám se vyrušit okolnostmi. 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů