Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak zlepšit svou pracovní efektivitu - 1.díl

Jak zlepšit svou pracovní efektivitu - 1.díl



Datum konání:
5.6.2018

Jak zlepšit svou pracovní efektivitu č.1Na konci 19. století probíhal v jedné továrně experiment, který měl zvýšit efektivitu pracujících dělníků. Výzkum prováděl profesor Elton Mayo z Harvardu. V továrně se vytvořili 2 pracovní skupiny, kterým řekli, že budou zkoumat vliv intenzity osvětlení na pracovní výkonnost. Jedné skupině intenzitu osvětlení zvýšili, druhé nechali intenzitu původní. Z počátku se výkonnost první skupiny zvyšovala, ale po čase je skupina č.2 ve výkonnosti dohnala, aniž by se jí pracovní podmínky jakkoli změnily. Zároveň výkonnost 1. skupiny nepoklesla, přestože výzkumníci intenzitu osvětlení snížili. 

Následně skupinám intenzitu osvětlení různě měnili a ani to nevedlo k potvrzení hypotézy, že má intenzita osvětlení vliv na pracovní výkonnost. Co bylo tedy hnacím motorem dělníků? Byl jím fakt, že jsou účastni experimentu, že je někdo při práci sleduje. Tento efekt se jmenuje Hawthornský efekt, podle názvu továrny, kde se experiment uskutečnil. 

Lidi tedy prokazatelně pracují efektivněji, pokud vědí, že se na ně "někdo dívá". 

Tip, jak zvýšit svou výkonnost

Dám vám jeden tip, který ze mě svého času udělal na několik let nejlepšího obchodníka ve firmě a vedl k mému povýšení. Vytvořte si něco, co vás bude sledovat a pro co budete dělat. Já jsem si vytvořil dokument, ve kterém jsem jako obchodník sledoval 3 KPIs. Na týdenní bázi objem uzavřených obchodů, počet zcela nových jednání se zákazníky a celkovou měsíční fakturaci. Takový přehled jsem si vytiskl a měl ho neustále v kanceláři před očima a ručně jej pak vypisoval. Tím, že jsem to navíc dělal 5 let po sobě, tak jsem měl meziroční srovnání a neustále jsem překonával své výkony z minulých let. 

Vytvořil jsem pro vás šablonu, kterou můžete ihned vzít, začít používat a začít tak zvyšovat svou efektivitu. Tu stáhnete níže kliknutím na tlačítko. 

Chci zvýšit svou efektivitu


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů