Drobečková navigace

Úvod > Blog > Co mají společného online hry a osobní rozvoj

Co mají společného online hry a osobní rozvoj



Datum konání:
5.4.2021

1613026809135.jpgJsem součástí generace, která vyrůstala už převážně po revoluci a kdy se do České republiky dostal fenomén počítačových her. Pamětníci možná vzpomenou na Commodore64, Sega mega drive atp. Počítačové hry jsou se mnou od dětství a jsou pro mě do dnes jedním ze způsobů relaxace. Podobně jako u sportu přestanete myslet na práci, nad kterou já osobně přemýšlím většinu dne.

Co jsem si ale po letech hraní počítačových her uvědomil a jak může primárně mladá generace těžit ze zkušeností s počítačovými hrami přímo v jejich práci?

MMORPG hry a osobní rozvoj

Jednou z nejoblíbenějších herních disciplín jsou tzv. Role play games. Legendy v oboru jsou např. série Diablo, Baldurs Gate, Neverwinter Nights, z poslední doby Kingdome Come: Deliverance. Já měl vždy radši ty onlinové, kde můžete kooperovat s dalšími hráči, jako např. Lineage2, Warhammer Online, Guild Wars 2, World of Warcraft atd. Hry na hrdiny, kdy rozvíjíte svou postavu od začátečníka k mistrovi v oboru. Mechanika těchto her funguje tak, že máte několik důležitých parametrů své postavy, které průchodem hry zlepšujete. Pokud hrajete např. postavu válečníka, chcete mít co největší damage, kterým zasáhnete protivníka. Záleží na typu hry, ale z mé zkušenosti jde většinou o cca 5-10 parametrů postavy.

Strávil jsem tisíce hodin hraní těchto her, až se postupně začal dostavovat pocit velké ztráty času.

Říkal jsem si, jak mohu využít tenhle čas. Před pár lety mě napadla myšlenka, že přeci já mohu být tou "postavou", kterou budu rozvíjet, jen v reálném světě. Tehdy jsem začínal jako obchodník a abych byl úspěšný, potřeboval jsem k tomu dovednosti. Např. schopnost dělat akvizice, vedení schůzky, odborné znalosti o produktech, schopnost plánovat si čas a tak dále.

To, co jsem pak udělal, bylo pro mě jedním z důležitých rozhodnutí v životě.

Řekl jsem si, že když jsem dokázal být úspěšný v online světě, můžu to samé realizovat i ve svém reálném světě. Sesumíroval jsem si tyto obchodní dovednosti a začal se v nich vzdělávat. Doslova mě pohltilo vzdělávání.

Co mají společného online hry a osobní rozvoj

Pohltila mě ta představa, že mohu vylepšovat svou "postavu" a díky tomu mít lepší výsledky.

Ke 2 pracím, které jsem tenkrát měl, jsem začal studovat ještě vysokou školu a snažil jsem se pochytit vše, co by mi mohlo pomoci vylepšit mou "herní postavu". Byl to počátek dnešních návyků číst knihy, sledovat videa, chodit na školení, sledovat trendy. Zkrátka být plně zodpovědný za svůj život.

A sledoval jsem dopady. Měřil jsem je. Každý týden jsem si vyhodnocoval posun na nástěnce, na které visela velká plachta s aktivitami, které jsem v obchodě dělal - obrat, schůzky, nově oslovení klienti a školení, která mi pomohou na této cestě. Plánoval jsem vždy na rok dopředu podle sebe, tak jak mi z tehdejšího pohledu nejlepší.

Leadership

Časem jsem se v online světě stal leaderem úspěšné CZ/SK guildy "Bohemia" ve hře Warhammer online(foto v titulku) a tam jsem zase měl možnost nabýt první zkušenosti s vedením lidí a funkčního celku. Šlo o cca 50 aktivních lidí. Dnes vedu obchodní tým v ANTEE a vím, že primárně z počátku jsem hodně vycházel ze zkušeností z online her. Byly to zkušenosti, které bych jinak nezískal.

Závěrem

Dnešní generace vyrůstá s hrami daleko více než kterákoli jiná. A jsem si jistý, že podobné pocity ztráty času může zažívat hodně lidí. Chtěl bych tímto krátkým článkem inspirovat, že vše se dá využít k tomu, jak se stát lepším člověkem, lepším kolegou v práci, lepším leaderem. Makejte na sobě intenzivně, stejně jako na postavě ve hře.

Krásný den, Petr :)